תסמונות פרקינסון פלוס אצל מבוגרים

פרקינסוניזם אצל מבוגרים

פסיכוגריאטר מומלץ ד"ר עופר בר

ד"ר עופר בר פסיכוגריאטר

שמי עופר בר, בן 41, נשוי + ילד מס' רישיון לעסוק ברפואה 37237 את לימודי הרפואה שלי באוניברסיטת תל אביב סיימתי בשנת 2004. משנת 2005 ועד 2009 שרתתי בצה"ל כרופא ביחידות שדה. לאחר מכן עבדתי שנתיים בהתנדבות כרופא של משלחת לאפריקה, כיהנתי כסגן מנהל מחלקת שיקום לב במרכז רפואי גריאטרי. בשנת 2012 עשיתי התמחות בגריאטריה בשנת 2017 קיבלתי תואר " מוסמך בבריאות הציבור" מאונ' ממפיס, טנסי. בשנת 2018 הגעתי למסקנה שבכדי להגשים את החזון שלי כרופא, יהיה עלי להקים פרקטיקה פרטית שלי, וכך עשיתי.

צור קשר

פרקינסוניזם אצל מבוגרים מכונה גם פרקינסון פלוס. ישנן מחלות שונות הגורמות לסימפטומים המזוהים עם מחלת הפרקינסון, אך אין מדובר במחלת הפרקינסון. הסימפטומים המוכרים הם אטיות, נוקשות, רעד, הפרעות הליכה ועוד, אשר עלולות לגרום לכם לחשוב כי מדובר במחלת הפרקינסון. אבחון מדויק של הבעיה הוא עניין חשוב מכיוון שרק כך ניתן להעניק את הטיפול הנכון. ישנן מחלות הנראות כמו פרקינסון ומטופלות באופן דומה, אך ישנן גם מחלות אשר יחמירו בהינתן טיפול המיועד לפרקינסון. אבחנה מבדלת של תסמונת פרקינסון פלוס אצל מבוגרים יכולה להיעשות על ידי רופא גריאטר מומלץ במרכז.

תסמונות פרקינסון פלוס אצל מבוגרים

מהם הסימפטומים לפרקינסוניזם אצל מבוגרים?

בעיות תנועה  הבעיה יכולה להתבטא במבחר בעיות תנועה הכוללות אטיות בביצוע תנועות, מיעוט תנועות וחוסר תנועה. ניתן לצפות בתנועה המתחילה באיחור, אטיות במהירות התנועה ואטיות בתנועות רצופות, מתחלפות או חוזרות. אין מדובר אך ורק בתנועות הגפיים אלא כל תנועות הגוף כולל תנועות הפנים. כתוצאה מכך החולה מקבל הבעת פנים קפואה, ממעט למצמץ ורוב הזמן יושב קפוא כמו פסל. הוא נתקל בקושי בכל פעולה. 

בעיות התנועה באות לידי ביטוי גם בתור הפרעות הליכה. חולי פרקינסון צועדים בצעדים קטנים ומהירות אטית. הם פחות מרימים את רגליהם וממש גוררים את הרגליים. הפרעה ברצף ההליכה, כמו למשל שינוי כיוון עשויה לגרום לקיפאון בהליכה של מספר שניות. 

נוקשות – החולים סובלים מטונוס שרירים שרירים מוגבר. השרירים נוקשים ויש להם התנגדות פסיבית לתנועה. החולה עשוי להיות מודע לנוקשות ולחוות אותה כאזור בו השרירים תפוסים או כואבים. 

רעד – רעד הוא מאפיין מרכזי במחלת הפרקינסון ותסמונת פרקינסון פלוס. אצל רוב החולים זהו הסימפטום הראשון שמתגלה.  הרעד מופיע כאשר חלק הגוף נמצא במצב מנוחה.  בדרך כלל יש רעד ביד, אך הרעד יכול להיות גם באיברים אחרים כמו הלסת והשפתיים. 

אבדן היציבה – במחלת הפרקינסון זהו אחד הסימפטומים המאוחרים יותר, אך בחלקם של מקרי הפרקינסוניזם סימפטום זה יכול להופיע כבר בשלבים המוקדמים. 

אדם מן היישוב ואפילו רופא שאינו מומחה למחלות דמנטיות נדירות, הנתקל בתופעות אלו מניח כי מדובר במחלת הפרקינסון. אך ישנן דקויות קטנות המבדילות מחלות פרקינסוניזם ממחלת הפרקינסון. זוהי הסיבה מדוע חשוב להיבדק אצל רופא פסיכוגריאטר מומלץ במרכז. 

תסמונות פרקינסון פלוס אצל מבוגרים

פרקינסוניזם אצל מבוגרים

תסמונות פרקינסון פלוס אצל מבוגרים יכולות להיות תוצאה של מחלות ובעיות רפואיות שונות, להלן כמה מקרים אפשריים:

ניוון רב מערכתי MSA -ישנה קבוצה של הפרעות ניווניות נוירולוגיות הפוגעות במערכת העצבים המרכזית. בעוד מחלת הפרקינסון פוגעת בגרעיני הבסיס של המוח, מחלה זו פוגעת גם באזורים אחרים הכוללים את מערכת העצבים האוטונומית. זוהי תופעה נדירה והטיפול מתמקד בסימפטומים בלבד. 

PSP (progressive supranuclear palsy) – לצד תסמיני נוקשות ואטיות בתנועה הדומים לתסמיני האלצהיימר, יש למחלה זו כמה מאפיינים ייחודיים. למשל ההתדרדרות ביציבה היא מהירה יותר ומופיעה בשלבים מוקדמים.  ישנן גם הפרעות בתנועות העיניים היכולות להגיע לחוסר יכולת להזיז את העיניים למעלה ולמטה. פגיעה סימטרית בתפקוד הגפיים, בשונה מפרקינסון בו הפגיעה מתחילה בצד אחד. ישנם גם הבדלים נוספים. 

CBD (Corticobasal Degeneration) – עוד הפרעה ניוונית נוירולוגית הפוגעת בתפקוד הקורטיקלי מוחי וגורמת לתסמיני פרקינסון. התופעה מופיעה בצורה א סימטרית ובדרך כלל התסמינים הראשונים הם שינויים התנהגותיים. 

בנוסף לבעיות אלו מקור הבעיה עשוי להיות תוצאה של טיפול תרופתי. תרופות מסוימות, כמו למשל תרופות החוסמות את קולטני הדופאמין או תרופות נוגדות פרכוסים עלולים לגרום לתסמיני פרקינסון. 

פרקינסוניזם אצל מבוגרים

אבחון המחלות 

תסמונות פרקינסון פלוס אצל מבוגרים עשויות להיות קשות לאבחון. זוהי הסיבה מדוע חשוב לפנות אל רופא פסיכוגריאטר מומלץ במרכז המנוסה בזיהוי של דמנציות נדירות ו פרקינסוניזם אצל מבוגרים. הבדיקות מתבצעות בדרכים שונים ולעתים על דרך השלילה. רופא פסיכוגריאטר בוחן את התסמינים ומבצע בדיקות שונות אשר לעתים כוללות טומוגרפיה ובדיקות אחרות. 

בהתאם להבחנה הרופא יקבע את הטיפול הדרוש. רבים מהטיפולים הם טיפולים אשר נועדו להפחית את התסמינים, בדומה למחלת האלצהיימר ומחלות דמנטיות אחרות. חלק מהתרופות עשויות להיות זהות אך יש גם מקרים בהם תרופות אלצהיימר אינן מתאימות וישנן תרופות אחרות המשמשות לבעיות אלו. 

רופא גריאטר מומלץ במרכז

בכל הופעה של סימפטום מחשיד יש למהר לפנות לבדיקה אצל רופא פסיכוגריאטר. זהו הרופא שיש לו את הכלים לבדל את המקרים השונים ולזהות מהי המחלה או הסיבה שגורמת לאותם התסמינים. חשוב לזכור כי מדובר במחלות המתפתחות בהדרגה והולכות ומחמירות עם הזמן. גם כאשר מדובר במחלות חשוכות מרפא, הטיפולים הרפואיים יכולים להאט את התקדמות המחלה ולהאריך את איכות החיים. לכן זיהוי מוקדם הוא דבר חשוב. 

אתם יכולים לגשת ל מרפאה פסיכוגריאטרית פרטית על מנת לעבור אבחון. 

אתם מוזמנים לעקוב אחרינו גם בעמוד הפייסבוק.

תסמונות פרקינסון פלוס אצל מבוגרים

יש לכם שאלה? דברו איתנו.

zoom

שיחת זום | וידאו ווטסאפ

במסגרת זו ניתנים %100 מהשירותים.
לרבות טיפול רפואי וחוות דעת רפואיות.
במחיר נמוך משמעותית!

שירות זה ניתן בכל רחבי מדינת ישראל

דילוג לתוכן