אז מהי חוות דעת פסיכוגריאטר ייפוי כוח מתמשך, ומתי היא נדרשת? בקצרה מדובר בחוות דעת למקרים בהם ישנו ספק לגבי כשירותו המשפטית של אדם המבקש לערוך ייפוי כוח מתמשך, או מקרים בהם רוצים להעריך האם הגיע הזמן להפעיל את ייפוי הכוח המתמשך.
אולי לפני שנדבר על הערכת רופא לייפוי כוח מתמשך, כדאי להסביר מהו ההליך המשפטי המכונה ייפוי כוח מתמשך, ומה משמעות המושג כשירות משפטית.
חוות דעת גריאטר ייפוי כח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך הוא הליך משפטי המתאפשר בעקבות תיקון שהוכנס אל חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. במסגרת הליך זה אדם יכול לערוך ייפוי כוח המסמיך אדם אחר (או מספר אנשים) לקבל במקומו החלטות, בתרחיש עתידי בו מצבו הרפואי והקוגניטיבי לא יאפשר לעשות זאת. הרעיון המרכזי הוא שיש לערוך את המסמך כאשר אדם כשיר מבחינה משפטית, והוא יכנס לתוקפו במידה ויחול שינוי לרעה במצבו ולא יהיה עוד כשיר לקבל החלטות.
תאורטית יתכן כי לעולם לא יהיה צורך להפעיל את ההליך הזה. אך כאשר מדובר בקשישים, ובעיקר אלו הסובלים מאלצהיימר או מחלות דמנטיות נדירות, זהו רק עניין של זמן עד שיכולותיהם הקוגניטיביות והתפקודיות יפגעו ויהיה בו צורך.
ייפוי כוח מתמשך הוא אלטרנטיבה למינוי אפוטרופוס. ההבדל המרכזי הוא שאפוטרופוס הוא מינוי של בית המשפט, כאשר אדם מגיע למצב שבו אינו כשיר לקבל החלטות. ואילו ייפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם לבחור מראש מי יקבל החלטות עבורו, ואף להתוות מדיניות לקביעת ההחלטות. ישנם סוגים שונים של ייפוי כוח מתמשך, ועוד דקויות משפטיות חשובות – מומלץ כמובן להתייעץ עם עורך דין בעניין זה על מנת לקבל את כל המידע.
כשירות משפטית היא מושג הנובע מתוך חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. לכל אדם הזכות הבסיסית המכשירה אותו לכל החובות והזכויות, זוהי ברירת המחדל. רק בנסיבות מסוימות ניתן לשלול מאדם את כשירותו המשפטית. אלו ה המקרים בהם הוא אינו מסוגל להבין את הדברים, בעקבות מצב בריאותי או נפשי.
מדוע חשוב לערוך ייפוי כוח מתמשך?
תאורטית כל אחד מאיתנו עלול להגיע למצב שבו הוא אינו כשיר מבחינה משפטית. זה יכול להתרחש בעקבות תאונות ובעקבות מחלות, זה יכול להתרחש גם אצל צעירים וגם אצל מבוגרים. באופן טבעי, כאשר מדובר בקשישים, הסיכוי שמצב זה יתרחש גדול יותר. ואם מדובר בקשישים אשר אובחנו במחלת האלצהיימר או מחלה דמנטית אחרת – ישנה המלצה חד משמעית לערוך ייפוי כוח מתמשך.
חוות דעת פסיכוגריאטר ייפוי כח מתמשך
אז מתי צריך הערכת רופא לייפוי כח מתמשך? ובכן ישנם שני מקרים בהם יש צורך בחוות דעת של רופא פסיכוגריאטר. המקרה הראשון הוא כאשר ניגשים לערוך ייפוי כוח מתמשך, והמקרה השני הוא כאשר רוצים להפעיל את ייפוי הכוח המתמשך.
כאשר אדם מגיע לגיל מבוגר, במיוחד בהינתן מצבים רפואיים מסוימים, תיתכן פגיעה ביכולותיו הקוגניטיביות. ייפוי כוח מתמשך נועד לתת מענה למצבים הללו, אך לעתים הספק מתעורר כבר בשלב שבו הוא עורך את ייפוי הכוח המתמשך. לעתים יש לבצע הערכה לקבוע האם הוא אכן כשיר מבחינה משפטית לערוך מסמך שכזה. בעצם מדובר כאן על הערכת כשירות לבית המשפט.
המקרה השני בו נדרשת הערכת רופא לייפוי כח מתמשך הוא כאשר רוצים להפעיל את ייפוי הכוח המתמשך. כאשר ממנים מיופה כוח, הוא אינו מקבל את הסמכות באופן מיידי, אלא רק כאשר יתקיימו תנאים מסוימים. על מנת להפעיל את ייפוי הכוח המתמשך יש להגיש הצהרה לאפוטרופוס הכללי (הצהרה על כניסה לתוקף), ויש לצרף אליה חוות דעת רפואית הקובעת כי הממנה אינו מסוגל להבין בדבר.
הערכת רופא לייפוי כח מתמשך
כפי שכבר נאמר, החוק מעניק לכל אדם את הכשירות המשפטית. זוהי הנחת יסוד של החוק. הכשירות המשפטית נשללת רק בנסיבות מסוימות ובית המשפט אינו מקל ראש בנושא. בית המשפט עוסק בענייני חוק ומשפט, ולא בעניינים רפואיים. לשופטים אין את הכלים המקצועיים לקבוע את רמת הכשירות של אדם, ולכן הנהלים קובעים כי יש נדרשת חוות דעת פסיכוגריאטר ייפוי כח מתמשך. בית המשפט מתייחס ברצינות לחוות הדעת המקצועית, אך עליה להיות אותנטית ועל פי כל הסטנדרטים המקצועיים וכללי האתיקה.
רופא פסיכוגריאטר משתמש במבחנים שונים על מנת להעריך האם הממנה יכול להבין את המידע ואת משמועתו, והאם יכול לבטא את דעתו. חוות דעת גריאטר ייפוי כח מתמשך, כמו כל חוות דעת רפואית, בוחנת את היכולת לקבל החלטה מסוימת ואינה משליכה על דברים אחרים.
מרפאה גריאטרית דוקטור עופר בר
מרפאה גריאטרית פרטית בתל אביב מעניקה לכם מבחר שירותים לקשישים ובני משפחותיהם. כאן ניתן לבצע חוות דעת גריאטר ייפוי כח מתמשך, כמו גם הערכה לבית המשפט, הביטוח ועוד. וזאת לצד שירותים נוספים כמו טיפול בדיכאון אצל קשישים, איזון תרופתי למבוגרים, אבחון מחלות דמנטיות ועוד מגוון שירותים. אנו מביאים ניסיון רב בעבודה עם קשישים ובני משפחותיהם, ומציעים גם שירותי רופא גריאטר עד הבית.
שמרו על קשר גם בעמוד הפייסבוק.