כאשר אנו מדברים על אבחון דמנציות אצל קשישים, אנו מייד חושבים על אבחון אלצהיימר. אמנם אלצהיימר היא המחלה הדמנטית השכיחה ביותר, אך היא ממש לא היחידה. ישנת מחלות דמנטיות נוספות, כמו למשל דמנצית גופיפי לוי אצל קשישים או דמנציה וסקולרית אצל קשישים; חלק מהדמנציות נחשבות לנדירות. למרות שההסתברות למחלות דמנטיות עולה עם הגיל, חשוב לציין כי מחלות דמנטיות מסוימות עשויות להופיע אצל צעירים, כמו לדוגמה מחלת הפרקינסון.
דמנציה מאופיינית בירידה דרסטית בתפקודים הקוגניטיביים של האדם. מדובר במחלות המתפתחות באופן הדרגתי. וככל שהן מתפתחות כך עולה הפגיעה בזיכרון, בהתמצאות בזמן ובמרחב, ביכולת החשיבה וביכולת לזהות אנשים. זה משפיע על התפקוד היום יומי ומביא איתו תופעות של התפרצויות כעס, בלבול, חדשנות ועוד. ולבסוף, אל הפגיעות הקוגניטיביות מצטרפת גם ירידה ביכולות הפיזיות. בישראל ישנם למעלה ממאה אלף חולים דמנטיים.
דמנציות אצל קשישים
עם הופעת הסימנים המחשידים למחלות דמנטיות, חשוב למהר לעבור אבחון. את האבחון ניתן לעשות אצל רופא פסיכוגריאטר המתמחה במחלות דמנטיות. לאבחון מחלות דמנטיות ישנה חשיבות רבה והזמן הוא קריטי. עדיין אין לנו תרופות למחלות אלו, אך יש לנו אמצעים להאט את התקדמות המחלה ולשפר את איכות החיים של החולה.
יתכן גם שהסימנים המחשידים אינם קשורים למחלה דמנטית; למשל לפעמים דיכאון אצל קשישים יכול להיות סיבה להופעת תסמינים של מחלות דמנטיים; אך באותה מידה הדיכאון יכול להיות גם תוצאה של המחלה הדמנטית.
עוד סיבה חשובה לכך שצריך לבצע אבחון דמנציות אצל קשישים היא לצורך התאמת הטיפול. המחלות השונות פועלות בצורה אחרת, ובהתאם לכך ישנן תרופות שונות שבהם משתמשים. לכן ישנה חשיבות לאבחון מדויק, בעזרתו ניתן להתאים את הטיפול הנכון.
דבר נוסף שצריך לקחת בחשבון זה את ההתמודדות עם המחלה במישור האישי והמשפחתי. הבשורה על מחלה דמנטית היא בשורה קשה למטופל וגם לבני משפחתו. יש להתחיל להתכונן למה שעתיד לבוא והוא בלתי נמנע. למשל במצבים שכאלו אנשים רוצים לערוך צוואה וגם ייפוי כוח מתמשך ואז עולה שאלת הכשירות המשפטית. ישנה הנחה שגויה בקרב הציבור לפיה אבחון דמנציה אוטומטית גורם לאי כשרות משפטית. זה לא נכון, אך חשוב לקבל חוות דעת פסיכוגריאטר לצוואה או ייפוי כוח מתמשך.
דמנציה וסקולרית אצל קשישים
כפי שאמרנו, לא כל מקרה של דמנציות אצל קשישים הוא מחלת האלצהיימר. אחת האפשרויות היא דמנציה וסקולרית אצל קשישים. זוהי המחלה הדמנטית השנייה בשכיחותה אחרי מחלת האלצהיימר. כ 5%-10% ממקרי הדמנציה משויכים למחלה זה.
הסיבה למחלה היא נזק מצטבר לכלי הדם במוח. זה יכול להיות תוצאה של אירוע מוחי, אך גם בעיות אחרות. אנשים הסובלים מעודף כולסטרול, עודף משקל, סכרת, יתר לחץ דם וכמובן מעשנים הם בעלי סיכון גבוה יותר.
אבחון דמנציה וסקולרית אצל קשישים נעשה באמצעות בדיקות CT ו MRI.
התסמינים של דמנציה וסקולרית דומים לתסמינים של מחלות דמנטיות אחרות. אך ישנו הבדל בינה לבין מחלת האלצהיימר ומחלות אחרות בשונות של התסמינים. מכיוון שהמחלה היא תוצאה של פגיעה בכלי דם, היא עשויה להופיע באזורים שונים של המוח. לכן התסמינים שיופיעו תלויים באזור שנפגע במוח. עוד משהו ייחודי לסוג זה של דמנציה היא שהפגיעה אינה מופיעה באופן הדרגתי אלא בקפיצות. דמנציה וסקולרית טיפול בדרך כלל מתבסס על תרופות המגבירות את פעילות המוליכים העצביים.
דמנצית גופיפי לוי אצל קשישים
שיעור המקרים של דמנצית גופיפי לוי אצל קשישים (Dementia with Lewy bodies/DLB) דומה לשיעור המקרים של דמנציה וסקולרית. היא שכיחה יותר אצל גברים מאשר נשים וברוב המקרים מופיעה לאחר גיל 35.
הגורמים להתפתחות המחלה אינם מובנים במלואם. המחקרים מזהים גורמים גנטיים המקושרים עם המחלה, כמו למשל מוטציה בגן ה GBA השכיחה בקרב יהדות אשכנז. מוטציה זו גם מעלה את הסיכוי לפרקינסון.
המחלה מתבטאת בתסמינים של פרקינסוניזם כמו נוקשות, רעש ואטיות תנועה, לצד ירידה ביכולות הקוגניטיביות. אך לא בכל מקרה מופיעות הפרעות תנועה. אבחון דמנצית גופיפי לוי אצל קשישים נעשה על סמך כמה מאפיינים ייחודיים שיש למחלה הזו ואלו כוללים הפרעות שינה עם תנועת יתר של גפיים בזמן שנת REM (שנת חלום), הזיות ראייה ותנודות במצב הקוגניטיבי.
הטיפול כולל טיפולים אנטי סימפטומטיים, אלו יכולים לסייע בשיפור היכולות הקוגניטיביות, למנוע את הזיות הראייה ומחשבות השווא. במקרים מסוימים ישנו גם שימוש בתרופות אנטי פסיכוטיות, אך אלו עלולות להחמיר את הבעיות הקוגניטיביות. באופן כללי חשוב להזכיר כי יש צורך לבצע איזון תרופתי לקשישים הלוקח בחשבון את כל התרופות השונות שבהן הם משתמשים.
מרפאה גריאטרית בתל אביב
כאשם מופיעים סימנים לאלצהיימר או כל סימן המחשיד קיומה של מחלה דמנטית, חשוב להיבדק. אתם מוזמנים להיבדק אצלנו במרפאה של דוקטור עופר בר. מרפאה גריאטרית פרטית תעניק טיפול מסור לקשיש וליווי מלא לו ולבני משפחתו. במידת הצורך ניתן להזמין גריאטר עד הבית, אך יש לקחת בחשבון כי בדיקות רבות, כמו בדיקות דימות, לא ניתן לקיים בבית המטופל.
עקבו אחרינו גם בעמוד הפייסבוק.