רופא גריאטרי

דמנציה פרונטוטמפורלית אצל קשישים

פסיכוגריאטר מומלץ ד"ר עופר בר

ד"ר עופר בר פסיכוגריאטר

שמי עופר בר, בן 41, נשוי + ילד מס' רישיון לעסוק ברפואה 37237 את לימודי הרפואה שלי באוניברסיטת תל אביב סיימתי בשנת 2004. משנת 2005 ועד 2009 שרתתי בצה"ל כרופא ביחידות שדה. לאחר מכן עבדתי שנתיים בהתנדבות כרופא של משלחת לאפריקה, כיהנתי כסגן מנהל מחלקת שיקום לב במרכז רפואי גריאטרי. בשנת 2012 עשיתי התמחות בגריאטריה בשנת 2017 קיבלתי תואר " מוסמך בבריאות הציבור" מאונ' ממפיס, טנסי. בשנת 2018 הגעתי למסקנה שבכדי להגשים את החזון שלי כרופא, יהיה עלי להקים פרקטיקה פרטית שלי, וכך עשיתי.

צור קשר

דמנציה פרונטוטמפורלית אצל קשישים היא אחד המצבים הרפואיים האפשריים הגורמים לדמנציה. 

כאשר אנו שומעים את המילה דמנציה אנו בדרך כלל משייכים אותה למחלת האלצהיימר. ובאופן דומה כל סימפטום מחשיד גורם לנו לחשוד שיש לנו, או לאדם קרוב, אלצהיימר. מבחינת שכיחות, אלצהיימר היא אכן המחלה הדמנטית השכיחה ביותר – אך היא אינה היחידה. 

חשוב לבצע אבחנה מדויקת על מנת להתאים את הטיפול הנכון. את האבחנה מבצע פסיכוגריאטר דמנציה, לו יש את הידע והכלים לבצע את האבחון ולקבוע האם ישנה מחלה דמנטית ואיזו סוג של דמנציה – ישנן מחלות דמנטיות שכיחות כמו אלצהיימר וישנן מחלות דמנטיות נדירות. אך באחריותנו תמיד למהר לפנות לאבחון  אצל פסיכוגריאטר מומחה מייד עם הופעת הסימנים המחשידים. 

במאמר זה נסביר את ההבדל בין דמנציה פרונטומפורלית לבין מחלת האלצהיימר וגם נדבר על דמנציה פרונטו טמפורלית טיפול במחלה. 

דמנציה פרונטוטמפורלית אצל קשישים

דמנציה פרונטוטמפורלית אצל קשישים

דמנציה פרונטו-טמפורלית מכונה על שם אונות המוח בהן היא פוגעת. אלו יכולות להיות תסמונות ניווניות שונות הפוגעות באונות המצח והרקה (אלו הן האונות הפרונטליות והטמפורליות). בקרב מחלות דמנטיות הפוגעות בצעירים זאת נחשבת לשכיחה ביותר. הגיל הממוצע הוא בין 45-65, אך ישנם מקרים בהם היא מופיעה בגילאים צעירים יותר וגם אצל קשישים. יש לה שכיחות זהה בקרב נשים וגברים. 

האפיון המרכזי של המחלה הוא פירוק תאי עצב והקשרים ביניהם, וכך נפגעת פעולת המוח. מחלת האלצהיימר נגרמת בעקבות הצטברות משקעים (amyloid plaques) וגושי סיבים (neurofibrillary tangles). הסברה היא שאלו גורמים לפגיעה בקשרים העצביים. 

דמנציה פרונטוטמפורלית אצל קשישים יכולה להתבטא בשינויי אישיות ושינוי התנהגות. שינוי ההתנהגות הם בדרך כלל הסיבה הגורמת לזיהוי המחלה. כאשר התסמינים מתחילים להופיע אנו רואים ירידה ביוזמה האישית, ירידה במוטיבציה, גישה אפטית ויחס מזלזל בזולת. זה כולל הערות מביכות ופוגעניות. התנהגות לא אחראית כמו למשל ריקון חסכונות, התנהגויות אובססיביות, התעסקות אובססיבית במין ואף הזיות ותסמונות דמויות פסיכוזה.

בשלבי המחלה המתקדמים יותר ישנה פגיעה בתפקוד הקוגניטיבי. הזיכרון האפיזודי והקשרים חזותיים נשארים, לפחות בשלבים המוקדמים. זהו אחד הרמזים המבדילים בין דמנציה פרונטו טמפורלית לבין מחלת האלצהיימר. 

המחלה מאופיינית בפגיעה באונות הפרונטו טמפורליות, אך בשלבים מאוחרים היא בהחלט יכולה לפגוע באזורים נוספים ובהתאם לכך ישנה הידרדרות במצב התפקודי. ככל שהמחלה מתקדמת כך החולה מתקשה לשמור על ריכוז וארגון. הוא מתקשה בחשיבה, ומאמץ התנהגות נוקשה. ישנה פגיעה בזיכרון לפנים וביכולות לזהות רגשות. ישנה פגיעה בדיבור ובשפה. פגיעה בזיכרון והפרעות מוטוריות. 

בדומה למחלת האלצהיימר, גם זו היא מחלה חשוכת מרפא. למרות שהסיבות ומכניזם הפעולה של המחלה הוא שונה, בסופו של דבר היא מביאה להתדרדרות פרוגרסיבית. בממוצע משך המחלה הוא שמונה שנים, אך ישנם מקרים יוצאי דופן לכאן ולכאן. 

דמנציה פרונטו טמפורלית טיפול 

במידה ו רופא גריאטרי מאבחן דמנציה פרונטוטמפורלית הוא ימליץ על אפשרויות הטיפול. לצערנו הרב מדובר במחלה חשוכת מרפא ולא נמצא עדיין טיפול אשר יכול לסלק את המחלה.

דמנציה פרונטו טמפורלית טיפול כולל שימוש בתרופות על מנת לשלוט על הפרעות ההתנהגות, אך אין טיפול העוצר את המחלה. במקביל ישנם טיפולים שאינם תרופתיים ויש להם חשיבות רבה – הם יכולים לסייע לדיכוי ההתדרדרות, אך גם זה עד גבול מסוים. פעילות פיזית ותרפיית דיבור יכולה לעזור. בסופו של דבר זהו מסלול התדרדרות בלתי נמנע. 

חשוב לספק לחולה סביבה תומכת ולדעת כיצד להתמודד איתו כאשר הוא מגלה התנהגות שאינה הולמת. כעס לא יעזור, דרושה סבלנות רבה ועל המשפחה הקרובה לרכוש את הכלים שיעזרו להם בהתמודדות. 

באמצעות פנייה ל פסיכוגריאטר דמנציה תוכלו לקבל מידע רב על התפתחות המחלה וכיצד זה יבוא לידי ביטוי בחיי היום יום. במרפאה גריאטרית לדמנציה יוכלו לסייע לכם להיות מוכנים לשלבים המתקדמים של המחלה. 

דמנציה פרונטו טמפורלית טיפול

רופא גריאטרי

אבחון דמנציה פרונטו טמפורלית הוא דבר מורכב, כמו כל סוגי הדמנציה. הבעיה מתחילה בכך שהתסמינים יכולים להיות תסמינים של מחלות אחרות כמו מחלת האלצהיימר, מחלת הפרקינסון, דיכאון וסכיזופרניה. גם תרופות הנמצאות בשימוש יכולות לתרום לתסמינים. 

בכל חשד יש לפנות לפסיכוגריאטר דמנציה על מנת לבצע את האבחון. האבחון יתחיל בתשאול קליני על מנת להבין את התסמינים. רופא גריאטרי ירצה גם לדעת על ההיסטוריה המשפחתית, זאת מכיוון שלמחלות דמנטיות מסוימות ישנה נטייה גנטית. יש גם לספר לרופא על כל התרופות בהן נעשה שימוש. במידה רבה אבחון דמנציה אצל קשישים נעשה על דרך השלילה ולכן הרופא עשוי לבצע בדיקות שונות הפוסלות בעיות אחרות. במסגרת זה יתכנו בדיקות דם ובדיקות נוירולוגיות שונות. למשל בדיקות EEG, בדיקות CT, בדיקות MRI ועוד. 

רופא גריאטרי

פסיכוגריאטר דמנציה

בגיל מבוגר, אתם או הקרובים אליכם עשויים לסבול מבעיות רפואיות שונות. אין צורך להילחץ, לא כל מקרה של שכחה הוא בהכרח מחלה דמנטית. אך מצד שני חשוב לעבור אבחון רפואי. 

אנו מזמינים אתכם לאבחון ב מרפאה גריאטרית פרטית. כאן תוכלו לקבל יחס אישי ושירות מקצועי. לנו יש את הכלים לבצע את האבחון וללוות אתכם בטיפול מתאים. 

פסיכוגריאטר דמנציה

יש לכם שאלה? דברו איתנו.

zoom

שיחת זום | וידאו ווטסאפ

במסגרת זו ניתנים %100 מהשירותים.
לרבות טיפול רפואי וחוות דעת רפואיות.
במחיר נמוך משמעותית!

שירות זה ניתן בכל רחבי מדינת ישראל

דילוג לתוכן