דיכאון בגיל מבוגר ממה הוא נובע ואיך ניתן להקל. חרדה בגיל השלישי מביאה אתה בהכרח קשיים נוספים. כמו כן דרך הטיפול בהופעת חרדות בגיל מבוגר והתקפי חרדה כתוצאה ממחלה סופנית.
דיכאון בגיל מבוגר. והקשר להוספיס ולטיפול פליאטיבי
דיכאון בגיל מבוגר יכול לגרום לאדם להזניח את מצבו הפיזי ולשקוע בדיכאון עמוק יותר, זה עובד כמו מעגל אין סופי. מניסיוני כפסיכוגריאטר כללית – דיכאון בגיל מבוגר גורם למבוגר להפסיק פעילות גופנית קבועה שהיה רגיל אליה. וכמו כן דיכאון בגיל מבוגר גורם לחוסר תיאבון ועלול לגרום לתת תזונה. הדיכאון מרחיק אותו מחיי חברה והוא מעדיף לחיות בבידוד חברתי. לעיתים הגורם לכך הוא הפחד מהמוות ולעיתים ישנם מצבים נוספים העלולים לגרום לכך או להחמיר את המצב, כמו מצב כלכלי רעוע וכדומה, כי לעלות הכלכלית השגרתית מתווספות עלויות של טיפולים ובדיקות רפואיות וכדומה.
עזרה ראשונה לבעיות חרדה בגיל השלישי
מעבר לכל הנ"ל, חרדה בגיל השלישי עלולה לגרום לקשיים במערכת היחסים במשפחה. מחלוקות ומתחים ישנים עלולים לצוף מחדש. חרדה בגיל השלישי היא בלתי צפויה וההשלכות מכך הם עוד יותר בלתי צפויות. חרדה בגיל השלישי מצריכה טיפול מקצועי, אך בתור עזרה ראשונה יש צורך לנהל שיחה פתוחה עם המבוגר. שיחה שבה תיתנו לגיטימיות והבנה לקשיים הנפשיים והרגשיים שלו. שיחה או מספר שיחות שכאלו יחזקו את הקשר בין המבוגר לבני משפחתו, ואף יחזקו את התועלת והסיפוק האישי של כל הצדדים משיחות אלו. כד"ר המתמחה בגיל השלישי אני יכול להציע את עזרתי במתן תמיכה מקצועית והחשוב מכל מניעת בעיות הנובעות מתופעת "ריבוי התרופות (POLYPHARMACY), מעבר לתמיכה המשפחתית האקוטית במקרה זה.
חרדות בגיל מבוגר וכיצד ניתן להקל
בשונה אולי ממצב של דיכאון וחרדות בכל גיל שבהן לאחר שהפציינט מקבל טיפול של תרופות נוגדות דיכאון אפשר להסתפק בזה, חרדות בגיל מבוגר הן חלק מהמצב הגופני של המבוגר, ולכן גם הטיפול הנפשי הניתן לחרדות בגיל מבוגר הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול הפיזי. כפסיכוגריאטר אני מטפל ומסייע למבוגר ולבני משפחתו הן בחלק של הבריאות הפיזית והן בהיבט הנפשי ובחרדות. מה שחשוב הוא שבני המשפחה יבינו מה זה חרדות בגיל מבוגר, ממה הן נובעות וכיצד ניתן להקל עליהם. החרדות נובעות בדרך כלל מפחד מהמוות ומהסבל הצפוי כתוצאה ממחלות טרום המוות. כדי להקל על תופעות אלו ישנם הבוחרים מלכתחילה לקבל טיפול ב'הוספיס' במקרה של מחלה סופנית חלילה. עקרונות הטיפול בהוספיס הם לא לנסות להאריך את החיים אלא להעניק את מירב הנוחות של המבוגר בזמן שנותר לו לחיות באופן טבעי.
התקפי חרדה בגיל מבוגר
דרך נוספת להתמודדות עם תופעת התקפי חרדה בגיל מבוגר של חולה סופני היא טיפול פליאטיבי. הטיפול הפליאטיבי מתאים לכל שלבי המחלה הסופנית והיא מתמקדת בתקשורת, בתמיכה במשפחה ובשליטה בתסמינים. גישה זו היא לעיתים עדיפה על פני 'הוספיס' למניעת התקפי חרדה בגיל מבוגר, וכמו כן הם כן מעניקים טיפול רפואי במקרים רבים לעומת 'הוספיס' שאינם מעניקים טיפולים אגרסיביים להארכת חיים. אשמח להעניק לכם מהידע המקצועי והניסיון הרב שלי על מנת להקל את הסבל וחוסר הבהירות. מה שהכי חשוב במקרים אלו הוא לנקוט במשנה זהירות ולהימנע מצעדים העלולים להחמיר את המצב, צעדים אשר עלולים להפוך את חייהם של המבוגר ושל בני משפחתו לסיוט עלי אדמות. אני כאן בשבילכם!