במאמר הנוכחי תקראו על קבלת החלטות על טיפול בחולה אלצהיימר – דמנציה. וכן כמה מילים על אלצהיימר גנטי
קבלת החלטות אצל חולי אלצהיימר ועוד עניינים קשורים
מחלת אלצהיימר היא מחלה שבדרך כלל תוקפת אנשים זקנים, כתוצאה מהמחלה הזקן שוכח דברים בסיסיים ביותר, ובשלביה המתקדמים הוא שוכח אף את שמות קרובי משפחתו. מחלת האלצהיימר היא מחלה סופנית, בשלביה המתקדמים יותר החולה מפסיק לאכול ולתפקד והופך להיות סיעודי. נטל הטיפול בחולה האלצהיימר נופל על קרובי משפחתו והסביבה הקרובה. כאשר יש צורך בקבלת החלטות לגבי דמנציה טיפול בחולה אלצהיימר הדילמה היא לא פשוטה, האם להעדיף את נוחות החולה למרות שזה יכול לקצר את חייו או אולי להעדיף את הארכת חייו על פני נוחותו, וכמו כן נשאלת השאלה מי בכלל רשאי להחליט. חלק מהתשובות קשורות לזכויות קשישים בביטוח לאומי.
דילמות של אלצהיימר טיפול נכון
השאלה באה לידי ביטוי במקרים רבים, כגון לגבי חולה הזקוק להחייאה והדילמה לגבי אלצהיימר טיפול נכון היא אם לעשות לו החייאה ובכך להאריך את חייו אך להפחית מהנוחות או להימנע מהחייאה ובכך מוסיפים לאיכות חייו אך הם עלולים להתקצר. גם לגבי אשפוז של חולה אלצהיימר טיפול שיכול להתבצע בבית אך לא באותה רמה משל בית החולים, שוב נגיע לאותה דילמה – האם להעדיף לאשפז, מה שבטוח יפגע באיכות החיים של החולה, שכן בית החולים הוא מקום מאוד זר ומנוכר לחולה אלצהיימר, מה שיגרום לו חרדות ודיכאון בגיל מבוגר ויחמיר את הסימפטומים של המחלה אך קרוב לוודאי שהאשפוז יאריך את חייו. וכך שוב ושוב יזדקקו בני המשפחה או האחראי על הטיפול בחולה לדילמות שמטלטלות כל אדם, על אחת כמה וכמה אדם שביום בהיר נופל עליו נטל הטיפול בחולה אלצהיימר שהוא בדרך כלל גם הורה שלו.
האם אלצהיימר דמנציה זה אותו דבר? ומי רשאי לקבל החלטות?
בניגוד למה שרבים חושבים, אלצהיימר דמנציה הם לא שמות נרדפים, אלצהיימר דמנציה זה שם פרטי לצד שם כללי יותר (דמנציה), אכן הביטוי השכיח ביותר של דמנציה הוא מחלה זו. כעת נשאלת השאלה מי רשאי על פי חוק לקבל החלטות בנוגע לטיפול בחולה. חוק הכשירות המשפטית קובע כי כל אדם מעל גיל 18 רשאי לקבל כל החלטה הנוגעת לענייניו האישיים, הרפואיים והכלכליים. אדם שמאבד את כשירותו ממנה עליו בית המשפט אפוטרופוס, או לחילופין האדם עצמו יכול מראש למנות עליו מיופה כוח (ייפוי כוח מתמשך) שייכנס לתוקף אם וכאשר יאבד את כושרו הגופני, הנפשי או המנטאלי. כאשר אנו מדברים על קבלת החלטות בנוגע לטיפול בחולה אלצהיימר דמנציה וכדומה, אנו מתכוונים למקבל ההחלטות החוקי בהתאם לנאמר לעיל.
כמה מילים על אלצהיימר גנטי
לא נעלם מעיני החוק כי בדרך כלל מדובר באדם שאין לו ניסיון בהחלטות שכאלו, ואל המתח הנפשי סביב החולה נכנס גם החשש מאלצהיימר גנטי, על אחת כמה וכמה שאין לו ידע רפואי בנוגע למחלה ולכן החוק מאפשר קבלת הכוונה מקצועית. ובדיוק כאן בנקודה הזאת אני נכנס לתמונה, כפסיכוגריאטר מומחה ומנוסה אני מכוון את המשפחה ואת מקבלי ההחלטות, מתוך הידע המקצועי שלי לקבלת החלטות מושכלת שמטרתה המוצהרת והעיקרית היא רווחת החולה ובני משפחתו. הייעוץ – שלי, ההחלטה – שלכם!
ואם כבר הזכרנו את החשש מאלצהיימר גנטי, שני מילים על כך – ישנם גורמים רבים שיכולים לגרום לדמנציה, ביניהם ריבוי מקרי שבץ מוחי וכו', כך שאלצהיימר גנטי הוא לא מהאחוזים הגבוהים בין גורמי המחלה, מה גם שעד שתתבגרו אולי תימצא לכך תרופה…