במאמר הנוכחי ננסה לענות על השאלות המצויות אצל אנשים מבוגרים וקרובי משפחתם הקרובים אליהם והמטפלים בהם לגבי אבחון דמנציה לקשישים. השאלות שננסה לענות עליהם הם איך ניתן לאבחן דמנציה, איזה רופא מאבחן ועוד ועוד. אבחון של דמנציה יכול להיעשות על ידי פסיכוגריאטר מומלץ וכן על ידי נוירולוג וגריאטר.
אבחון דמנציה לקשישים
אבחון של דמנציה לקשישים מתחיל בשאלות לגבי מה מביא אותו לחשד שחלה בדמנציה, כלומר במה מתאפיינת הירידה בכישורי חיים אלמנטריים שהמבוגר חש, האם מדובר בירידה רק בזיכרון או גם בתפקוד. לעיתים מדובר בירידה מנטאלית כתוצאה ממתח נפשי או חרדה בה שרוי הקשיש וזה לא נובע ממחלה דמנטית כלשהי, שכן תופעת חרדה ודיכאון אצל מבוגרים הוא דבר שכיח. לצורך האבחון מברר הרופא את תחושותיו של החולה עצמו וההתרשמות של מישהו מהסובבים אותו ולכן מומלץ שהמבוגר יבוא בליווי אדם שקרוב אליו ונמצא בסביבתו במשך רוב שעות היום.
אלצהיימר היא אחת מסוגי מחלות הדמנציה ונכון להיום אין תרופה למחלה זו. התרופות הניתנות כיום למחלות מן הסוג הזה הן רק תרופות שמאטות את קצב התקדמות המחלה, אך אינן מסוגלות לרפא לגמרי את האדם הסובל ממנה. לכן, על אף שאין תרופה לריפוי המחלה חשוב שהחולה יאובחן בהקדם וכך ניתן לעכב את ההידרדרות וכן לשפר את איכות חייו.
אבחון רופא גריאטרי דמנציה
כאמור, האבחון המוקדם של מחלת הדמנציה הוא חשוב מאוד ועשוי להאריך את חיי העצמאות של החולה. אבחון רופא גריאטרי דמנציה מצריך בדיקה אם לא מדובר במחלה אחרת שהתסמינים שלה דומים לשל תסמיני מחלת הדמנציה בשלביה הראשונים. אבחון רופא גריאטרי דמנציה בשלב מוקדם כאמור, יוסיף הרבה לאיכות חייו של החולה וידחה את ההידרדרות התפקודית והקוגניטיבית. ואגב, גם אם אכן יתגלה שמדובר במחלה אחרת הרווח הוא גדול, שכן ככל שמגלים את המחלה מוקדם יותר כך ניתן יותר טוב לרפא אותה. לכן בכל מקרה של חשד מומלץ להגיע בהקדם לקליניקה גריאטרית פרטית שלנו לשם אבחון נכון של המחלה ממנה הקשיש סובל.
ובעניין הדמנציה – ככל שמאבחנים מוקדם יותר את המחלה כך ניתן יותר לעכב אותה, לאו דווקא באמצעות כדורים ותרופות, לעיתים יספיקו תרגילים וגירויים שונים למיתון ההידרדרות. בשלבים ראשוניים אלו מומלץ לעודד את הקשיש לפעילות גופנית, למשחקי זיכרון, שמיעת מוסיקה והשתתפות בפעילויות חברתיות.
דמנציה אצל מבוגרים – מה זה בכלל?
עד כה הרחבנו אודות אבחון והטיפול בחולי דמנציה. בשורות הבאות נחזור מעט אחורה ונרחיב אודות מאפייני המחלה והתסמינים. אחד מתסמיני המחלה העיקריים היא ירידה בתפקוד הקוגניטיבי. חולה דמנציה חווה ירידה בזיכרון, בהתמצאות במרחב, בממד הזמן. עם הזמן הוא מאבד את היכולת לזהות אנשים ומקומות עד שהוא מפסיק לגמרי לתקשר עם אנשים. דמנציה אצל מבוגרים גורמת להתקפי זעם, חשדנות ובלבול, ובאופן הדרגתי הוא מאבד אף את יכולותיו הפיזיות.
המחלה נחשבת בזמננו לאחת המחלות הקשות הפוגעות בקשישים ומשליכות אף על קרובי משפחת הקשיש והסובבים אותו. על פי מחקרים, רובם המוחלט של הסובלים מדמנציה סובלים גם ממחלה כרונית נוספת שהחלה עוד לפני שחלו בדמנציה, עובדה זו מקשה על הטיפול בדמנציה אצל מבוגרים. כדאי לבדוק האם על פי חוק סיעוד הקשיש זכאי לטיפול בבית מטעם המדינה, וכן את הזכאות לקבלת סבסוד למטפלת בית.
מעט נתונים סטטיסטיים על דמנציה לקשישים
שכיחות המחלה היא כ-15% בגילאי 65-75, אולם רבים מבני הגילאים הללו נמצאים בשלבים ההתחלתיים של המחלה ואינם מאובחנים, לפי חוקרים ישראליים – קרוב למחצית מהחולים בגילאים אלו אינם מאובחנים בשלבים הראשוניים של המחלה. השכיחות עולה עם הגיל ומעל גיל 85 השכיחות נאמדת בכ-30% (כמעט שליש מהאוכלוסייה!). מספר חולי הדמנציה כיום בישראל עומד על כ-100,000 מבוגרים ולפי המומחים המספרים צפויים לעלות עקב הזדקנות האוכלוסייה בישראל. עוד עולה ממחקרים שנעשו בישראל כי רק כרבע מהחולים ממשיכים לבקר במועדונים חברתיים או מרכזי יום גם לאחר שהם מאובחנים כחולי דמנציה.
התמיכה הגופנית והנפשית בחולה דמנציה היא קריטית ומטיבה את רווחתו ואיכות חייו. במרפאתי בתל אביב – מרפאת פסיכוגריאטר פרטי, תקבלו שירות של אבחון דמנציה לקשישים, כמו כן אני מעניק את התמיכה המקצועית וייעוץ במימוש זכויות וכן כתיבת חוות דעת רפואית ומשפטית לביטוח לאומי ולכל מי שנדרש אולם גם התמיכה המשפחתית היא חיונית וקריטית.