אבחון דיכאון אצל קשישים הוא דבר חשוב מאוד. עלינו להיות ערניים לסימנים מחשידים ולסייע לקשיש. במידה וישנם סימנים מחשידים יש לפנות לרופא פסיכוגריאטר על מנת לבצע אבחון דיכאון לקשישים.
במאמר זה נדבר על הסימנים שיש לשים אליהם לב. המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי באמצעות פסיכוגריאטר מומחה.
תופעת הדיכאון אצל קשישים היא תופעה שכיחה. על פי הסטטיסטיקות עולה תמונת מצב מדאיגה לפיה כ 50% מהמבוגרים סובלים מסימפטומים קלים של דיכאון, וקרוב ל 5% סובלים מדיכאון קליני מלא. שכיחות התופעה אינה אומרת שיש להשלים עם המצב. אין לקבל דיכאון כתופעה מובנת של הזקנה. במידה וישנה בעיה של דיכאון חשוב להעניק לה את הטיפול הראוי. סימפטומים של דיכאון פוגעים באיכות חייו של הקשיש וגם מביאים להתגברות של מחלות אחרות. באופן אירוני גם המחלות הן סיבה הגורמת לדיכאון.
על פי איגוד רופאי המשפחה, בין עשרים לשלושים אחוז ממקרי הדיכאון בגיל השלישי אינם מאובחנים ובהתאם לכך אינם מקבלים את המענה ההולם. בהתחשב בכך שכיום עומדות לרשותנו אפשרויות טיפול מתקדמות, תהיה זו טעות להתעלם מהבעיה.
אבחון פסיכוגריאטר דכאון
ישנן סיבות שונות הגורמות לדיכאון. זוהי יכולה להיות תוצאה של כאבים פיזיים ומוגבלויות פיזיות מהן סובל הקשיש, מחלות כרוניות, שימוש בתרופות וגם השינויים בחיים כמו למשל פרישה מהעבודה ופטירה של בני/בנות זוג.
אבחון דיכאון לקשישים הוא דבר מאוד חשוב. יתכן שהתופעה קשורה למחלות דמנטיות כמו אלצהיימר או מחלות דמנטיות אחרות. במקרים אלו צריך לבצע אבחון דמנציה ולהעניק את הטיפול המתאים מלבד הטיפול בדיכאון.
חוות דעת רופא גריאטרי דכאון
בראש ובראשונה אנו מדברים על אבחון דיכאון אצל קשישים מתוך כוונה לסייע לקשיש, להקל את הסבל ולשפר את איכות חייו. אך לצד הצורך הטיפולי, רבים פונים למרפאה גריאטרית פרטית לצורך חוות דעת רופא גריאטרי דכאון. מצבו הנפשי של הקשיש יכול להיות גם סוגיה בעלת השלכות משפטיות ולכן במקרים רבים נדרשת חוות דעת של רופא פסיכוגריאטר. למשל לפעמים יש צורך בחוות דעת עבור מימוש זכויות בביטוח הלאומי או תביעות לחברות הביטוח, לפעמים מדובר ב חוות דעת כשירות לעריכת צוואה.
אבחון דיכאון לקשישים
השלב הראשון באבחון דיכאון אצל קשישים הוא תשומת לב לסימנים המהווים נורות אזהרה. באופן כללי אנשים הסובלים מדיכאון מראים תסמינים של ירידה כללית במצב הרוח, חוסר חשק לעשות פעילויות וחוסר הנאה, שינויים בדפוסי השינה, שינויים בתאבון, עייפות, פגיעה בריכוז, מחשבות על מוות, תחושות אשמה.
אבחון דיכאון אצל קשישים עלול להיות בעייתי ודורש התבוננות מקצועית של פסיכוגריאטר מומחה. הסיבה לכך היא שתסמינים רבים עלולים להופיע כתוצאה מסיבות אחרות. למשל הפרעות שינה ועייפות הן דבר שכיח בגיל מבוגר.
סימנים מחשידים לדיכאון בקרב קשישים
- פגיעה בזיכרון ובריכוז – פגיעה בזיכרון, בלבול וחוסר ריכוז הם סימנים מדאיגים. בין אם אלו הם סימנים של דמנציה, דיכאון (או שניהם ביחד) הם זקוקים לטיפול. אל תקלו ראש במקרים אלו.
- שינויים בהרגלי השינה – כפי שאמרנו בעיות שינה בפני עצמן הן לא תמיד סימן לדיכאון. בעיות השינה יכולות להיות קיימות ללא תלות בדיכאון. לכן כדאי לשים את תשומת הלב לשינויים המתרחשים בדפוסי השינה והעייפות.
- מחשבות על מוות – מחשבות שכאלו הן שכיחות, אך חשוב לשים לב ולהתייחס אליהן ברצינות, במיוחד אם ישנם ניסיונות התאבדות. במידה וישנו חשש לניסינות התאבדות ואף מה שנראה כמו הכנות לניסיונות שכאלו יש לפנות לטיפול ללא דיחוי.
- תלונות על בעיות גופניות – קשישים לא תמיד יהיו פתוחים לדבר על בעיות הנפש ומחשבותיהם. במקום זאת הם יבטאו זאת בתלונות על כאבים והחמרה בבעיות רפואיות שונות. למעשה הדיכאון בהחלט גורם להחמרה של בעיות רפואיות והופעה של בעיות חדשות.
אבחון דיכאון אצל קשישים
אבחון פסיכוגריאטר דכאון הוא דבר מורכב. יש לבחון את דפוסי ההתנהגות, לשוחח עם הקשיש, לבדוק את מחלות הרקע, ההיסטוריה הרפואית והשימוש בתרופות. היתרון של רופא פסיכוגריאטר הוא השילוב של שני תחומי הטיפול – רפואת הגיל השלישי וטיפול בבעיות בתחום בריאות הנפש. גוף ונפש אינם מנותקים וכל בעיה מחמירה את האחרת, בעיקר בגיל השלישי.
בהתאם לאבחנה יש להעניק את הטיפול. לעתים מדובר רק בבעיות של איזון תרופתי. לעתים יש צורך בטיפול נפשי ואף טיפול בתרופות נוגדות דיכאון.
אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו למרפאה על מנת לקבל סיוע והכוונה. כאן תוכלו ליהנות מ מרפאה פסיכוגריאטרית פרטית. אנו מעניקים חוות דעת רופא גריאטרי דכאון ואת כל הטיפולים הנדרשים.